schoeneposter

DE KLIMSCHOEN

Klimmen is een sport waarbij je klimprestaties bijna volledig afhankelijk zijn van je eigen skills en toewijding. Er is maar één hulpmiddel die buiten jezelf om, bij kan dragen aan je klimprestaties en dat is de klimschoen.

Waarom heb je klimschoenen nodig?

Klimmen doe je vooral met je benen en voeten. Om op de wand te kunnen blijven staan is het van belang dat je schoen veel wrijving en druk kan leveren zonder weg te slippen of vorm te verliezen.
Bij het klimmen wordt de grootste druk geleverd vanuit je tenen en dan specifiek je grote teen.
Je kan een klimschoen enigszins vergelijken met een balletschoen waarbij de schoen taps toeloopt naar de grote teen.
Daarnaast is het rubber op de zool van de klimschoen voor een groot deel bepalend hoeveel wrijving je kan genereren op de klimgrepen.

Korte geschiedenis

De eerste ‘’echte’’ klimschoen werd uitgevonden rond de jaren ‘80 door boreal. Voor die tijd waren klimschoenen gewoon bergschoenen. Door de komst van het gevulkaniseerd latex rubber en het versoepelen van de schoen werd de hedendaagse klimschoen ontwikkeld.  In die tijd moesten de schoenen ontzettend strak zitten om prestatie te leveren, gelukkig heeft de hedendaagse klimschoen genoeg features om zowel prestatie als comfort te leveren zonder mega strak te zitten.

De klimschoenen wijzer Klimmuur Haarlem & Boulderhal De Fabriek

Algemene informatie over klimschoenen, materiaal, rubber, pasvorm en sluiting
anatomie schoen
De anatomie van een klimschoen
Sole (zool)
De zool bestaat uit drie delen. De buitenzool van de klimschoen is gemaakt van vulkanisch rubber en is het deel van de schoen dat contact maakt met de rots/grepen.  De middenzool geeft de schoen zijn stugheid zodat je niet zomaar door je schoen heen zakt als je op een kleine trede staat. De binnenzool is vaak wat zachter en geeft het comfort aan je voet.

Last (pasvorm)
De pasvorm is het model van de schoen die ontworpen wordt door de schoenmaker. Verschillende merken bieden veel verschillende pasvormen aan zodat er voor iedereen de juiste schoen op de markt beschikbaar is. 

Rand
De buitenkant van de zool die samenkomt met de bovenkant van de schoen. Deze rand is varieert in dikte (3-5 mm) afhankelijk van het type schoen. Hoe dikker hoe stugger hoe dunner hoe meer gevoel.

Heel/Heel cup (hak)
De hak van een klimschoen is  voorgevormd en bedekt met rubber zodat je hak kan gebruiken om ergens achter te klemmen (heelhook).

Toe Box (teen box)
De voorkant van de schoen loopt taps toe en elimineert loze ruimte aan de voorkant van je voet. Zodoende kan je precieze voet plaatsingen maken zonder spanning in de voorvoet te verliezen.  Ook op de teen box zit vaak een stuk rubber. Hiermee kan je ook gebruik maken van de bovenkant van je tenen in bepaalde situaties.

Upper (bovenkant)
De bovenkant van de klimschoen is gemaakt van synthetisch materiaal of (deels) leer. Hier zit ook de sluiting van je schoen bestaande uit veters of klittenband.

Ani Jo (ww.anisaxhomaqi.com) 2018 (22)
De pasvorm en leest van de schoen
Alle voeten zijn verschillend: brede voeten, smalle voeten, hoge wreef, lage wreef; het is daarom belangrijk dat je een schoen te vinden die past je vorm voeten.
Het belangrijkste van een klimschoen is dat deze mooi past rondom de hele voet. Hierbij moet de schoen strak zitten zonder loze ruimtes. Daarnaast mag de schoen geen pijnlijke drukpunten geven bijvoorbeeld aan de bovenkant van je tenen, de zijkant van je voet of bij je hiel.
Het is daarom belangrijk dat je verschillende modellen past om te kijken welke schoenen passen bij de voet.  Voor mannen en vrouwen met smalle voeten zijn er de zogenaamde L.V modellen= Low Volume. Ze kunnen zowel door dames als heren met een smalle, kleine voet gedragen worden. Deze schoenen zijn lager gesneden rond de enkel en hebben een kleinere heel cap.

Wat is asymmetrie

De leest kan variëren van licht tot sterk asymmetrisch. Hoe sterker de vorm asymmetrisch is, hoe meer kracht je opbouwt in je voorvoet, waardoor je meer kracht naar het uiterste puntje van je schoen kunt brengen.  Maar ook, hoe sterker de vorm asymmetrisch is, hoe meer je voeten gestuurd worden in een oncomfortabele positie.

Wat is Downturn (toedown)?

Ook het profiel (de zool) van de schoen bepaald de vorm van de leest. Deze kan vlak tot down-turned zijn. Bij downturn is de gehele zool van de schoen naar beneden gebogen. Hierdoor duwt de schoen de tenen in een positie, waardoor je beter kan trekken aan je tenen. De toedown schoenen zijn niet geschikt voor beginners vanwege de pasvorm en sterke asymmetrie.  Hoe agressiever/downturn de schoen  is, des te beter kan je met je schoen trekken aan voettredes in de overhang.

 

Het materiaal
De bovenkant van de schoen kan gemaakt zijn van leer of synthetische materialen.
Leren klimschoenen komen in 2 varianten, namelijk gestikt en on-gestikt. Voordeel bij de gestikte variant is dat  het leer minder zal uitlopen omdat er stiksels door het leer van de schoen lopen. Nadeel is deze iets minder naar je voet zal vormen dan de on-gestikte variant.

Leren schoenen

 • Het voordeel van leer is dat het goed ademt en zich goed aanpast aan de vorm van de voet.
 • Nadeel is dat schoenen van leer vaak meer uitlopen. (afhankelijk van hoe klein je ze koopt, kunnen ze tot wel 3 maten uitlopen)

Synthetische schoenen

 • Voordeel van synthetische schoenen is dat ze veel minder uitlopen. Dus bij het passen weet je beter hoe je schoen uiteindelijk aan je voet zal zitten, ook na langer gebruik.
 • Nadeel is dat synthetische stoffen niet goed ademen en dus kunnen gaan ruiken, vaak wordt de bovenkant van de klimschoen daarom voorzien van kleine ventilatiegaatjes. Omdat klimschoenen worden gedragen met blote voeten is het tegengaan van geurtjes vaak lastig ongeacht het materiaal.

Sommige merken bieden een mix van leer en synthetisch materiaal voor het beste van beide werelden. Let daarom altijd goed op wat voor jou het beste aanvoelt en werkt.
Het is belangrijk te weten van welk materiaal een schoen gemaakt is, zodat je ook voorbereid bent op hoeveel een schoen kan uitlopen. Dit is belangrijk bij de keuze voor de juiste maat.

De sluiting
De verschillende sluitingen van een schoen hebben de volgende voor- en nadelen:

Veters 

 • Voordeel: Sommige klimmers houden hun schoenen graag aan gedurende de gehele klim sessie, hierdoor kan je schoen gaan uitlopen en enigszins vorm verliezen, dankzij veterschoenen kan je de schoen makkelijker weer passend strak maken.
  met veters kun je de schoen goed passend maken om je voet. Sommige modellen hebben een snelvetersysteem, waarbij je met een beweging de veters kan aantrekken.
 • Nadeel: je kan niet even snel je schoenen uit en aan trekken tussen het klimmen door.

Klittenband/velcro:

 • Voordeel: door de klittenband-straps kun je de schoenen gemakkelijk aan en uit doen tussen routes; hierdoor hoef je op je kleine schoenen niet te staan/lopen en lopen ze ook minder uit.
 • Nadeel: je kan de de strakheid/pasvorm van je schoen minder goed stellen vergeleken met veterschoenen.

Slofje (geen sluiting)

 • Voordeel: een slofje kun je gemakkelijk aan en uit doen,
 • Nadeel: er zijn geen aanpas mogelijkheden als de slof wat is uitgelopen. Vooral leren slofjes kunnen 2 tot 4 maten rekken Dit betekent dat je een slofje vrij strak moet kopen. De pasvorm van deze schoen is voor een eerste en tweede schoen moeilijk te bepalen en is dus niet geschikt als eerste / tweede paar schoenen.

Niet gevonden wat je zocht?

Neem een kijkje bij één van onze andere producten

Kennismakingsles Klimmen

Gezellig en sportief uitje
24,50 volwassenen / 20,50 jeugd
 • Klim tot een grote hoogte
 • Maximaal 1 uur instructie
 • Gratis door klimmen mits veilig

Basiscursus Klimmen

Leer zelfstandig sportklimmen
99,- volwassenen / 79,- jeugd
 • Leer de basis van het sportklimmen
 • Behaal zelfstandig klimcertificaat
 • Maand gratis klimmen na de cursus

Kinderfeestje Klimmen

Een super spannend en leuk feestje
24,50 per kind
 • Met limonade
 • Optioneel met pannenkoeken
 • Per 3 kinderen 1 volwassene

Neem contact op

Stuur een e-mail naar de vestiging

Locatie

Plan je route naar onze vestiging