goede poster
Waar onderscheiden de klimschoenen zich in bij technical flat, intermediate en advanced?
De juiste klimschoen vinden die voldoet aan jouw eisen is vaak een beste uitdaging.
Bij het aanschaffen van een nieuw paar schoenen zijn er talloze aspecten waar je rekening mee wilt houden. Fabrikanten van schoenen bieden daarom een enorm scala aan diversiteit waarbij er rekening wordt gehouden met de verschillende vormen voeten, de toepassing van de schoen, de mate van ervaring en de mate waarin comfort en prestatie samenkomen in de klimschoen.

Er zijn ontzettend veel soorten klimschoenen op de markt, om je op weg te helpen hebben wij de schoenen in vier categorieën opgedeeld.
Welke schoen is geschikt voor jou en waar moet je op letten bij het passen en aanschaffen van een paar klimschoenen wordt aan de hand van onze klimschoenwijzer uitgelegd.

De klimschoenen wijzer Klimmuur Haarlem & Boulderhal De Fabriek

Op deze pagina kan je alle informatie vinden die je kan helpen bij het uitzoeken van de juiste klimschoenen voor zowel de startende boulderaar als de gevorderde veteraan.
Verschillen in Technical flat, Intermediate en Advanced schoenen
De starters schoen ( je eerste /tweede paar klimschoenen)

Voor je eerste paar klimschoenen wil je een comfortabele schoen die strak rond je voet zit, maar zeker geen pijn doet!  De tenen moeten helemaal tot voorin de schoen zitten zonder dat je tenen krom omhoog buigen en strak tegen de bovenkant van de schoen aan zitten. Omdat je eerste schoen niet heel strak moet zitten en deze in de loop van tijd wat ruimer kan gaan zitten, kan het handig zijn voor een vetersluiting i.pv. klittenband te kiezen. Zodoende kan je je schoen goed passend strak kan krijgen ook als deze na een tijdje uitloopt. Wil je geen veterschoen, maar heb je voorkeur voor klittenbandschoenen dan kun je uitwijken naar een aantal andere modellen met klittenband

 

De intermediate klimschoen ( comfort en prestatie in evenwicht)

De intermediate en gevorderde schoen onderscheidt zich van de starter schoen doordat ze zich meer toespitsen op specifieke kenmerken. Naarmate deze eigenschappen extremer worden neigt de schoen meer naar gevorderd.
De grootste groep van onze klanten is de intermediate klimmer. Deze klimmer klimt recreatief en is niet bereid schoenen veel te klein te kopen; krap is oké, maar zeker geen pijn; gewoon lekker klimmen.

 

 

De advanced schoen & De Boulder schoen (voor pure prestatie)
De advanced klimschoen heeft een agressievere pasvorm en heeft een sterk downturn profiel. Deze schoenen zijn specifiek ontworpen om zoveel mogelijk druk en trekvermogen uit de punt van de schoen te halen.
Deze schoenen zitten strak met de tenen licht gekromd in de toebox. Vanwege de pasvorm en de prestaties die de schoen leveren wordt er wat comfort ingeleverd.

Steeds meer klanten vragen specifiek naar schoenen waarmee geboulderd kan worden
Je kunt op alle modellen boulderen, maar een echte Boulder schoen onderscheidt zich van de klimschoenen in de volgende opzichten:

 • De schoen is toedown: de boulderaar zal veel in de overhang klimmen, dus een toedown schoen is aan te raden. (let op dat niet elke toedown schoen een boulderschoen is!)
 • Er is vrije ruimte op de voorvoet, waardoor je goed toehooks kan leggen. Een boulder schoen met klittenband heeft straps hoger op de wreef, zodat ze niet blijven haken bij toehooks
 • De hak van de schoen heeft vaak veel rubber en ribbels voor heelhooks. De schoen moet goed om de hak zitten, zodat deze goed in de schoen blijft als je een heelhook legt.
 • Er zit een extra stuk rubber op de teen om toehooks mee te leggen en de duurzaamheid te verhogen van de schoen.
Ani Jo (ww.anisaxhomaqi.com) 2018 (22)
Stappenplan bij het passen van klimschoenen
Bij het passen van klimschoenen zijn er een best wel een aantal zaken waar je op moet letten.
Hier zijn een aantal handige tips en tricks voor het passen van klimschoenen.
Pas je schoenen altijd aan het einde van de middag
Je voeten zwellen gedurende de dag op. Door je schoenen rond het einde van de middag te passen ben je er zeker van dat je schoen te allen tijde goed aan je voet zit en niet opeens te strak zal zitten.

Stel jezelf de vraag; ‘’waar wil ik de schoenen het meest voor gaan gebruiken?’’
Je kunt denken aan;

  • Wil je de schoen vooral gebruiken voor het binnen klimmen en/of boulderen op plastic?
  • Wil je buiten gaan klimmen of boulderen?
  • Klim je veel in overhangende routes of juist veel op rechte wanden
  • Ga je langere routes (multipitchen) doen?
  • Afhankelijk van je klimstijl kan je je keuze al enigszins toespitsen op een bepaalde soort schoen.

Wat is je klimniveau en in welke mate zoek je comfort tegenover prestatie.

Elke klimschoen moet natuurlijk netjes strak om je voet zitten, maar er zijn wel verschillen in pasvorm. De mate van agressiviteit in de vorm van de schoen bepaald ook enigszins de prestaties en het comfort.
Als je bijvoorbeeld neigt naar schoenen die je langer kan aanhouden en casual kan dragen gedurende je hele klim sessie zal je meer naar de neutrale licht asymmetrische schoen moeten gaan die vlak tot licht toedown is.
Wanneer je meer neigt naar prestatie gerichte schoenen zal het comfort minder zijn. Dit betekent dat je je schoenen vaker aan en uit zal trekken tussen het klimmen en boulderen door. Hiervoor krijg je wel meer precisie en handeling terug.
Het kan vergeleken worden met wie mooi wil zijn moet pijn lijden.

 Welke soort rubber heb je nodig?

Dikker rubber 4-5mm
Starters Schoenen hebben vaak een dikkere laag rubber, meestal tussen de 4 en 5mm.  De dikkere laag zorgt ervoor dat je minder spanning hoeft te leveren op voettredes omdat je schoen minder snel zal doorbuigen. Daarnaast zorgt de dikke laag rubber voor meer duurzaamheid. Zeker als je net bent begonnen met klimmen wil je nog wel eens schrapen met je schoenen waardoor deze sneller zullen slijten.

Dunner rubber 3-4mm
Hoe dunner het rubber hoe meer gevoel je zal hebben tussen je voet en de rots. Zeker voor het staan op kleine oneffenheden kan dit handig zijn. Dunner rubber betekent ook dat je meer kracht uit je eigen voet moet halen om spanning te kunnen leveren en dat de zool sneller zal slijten.

Welke sluiting wil je hebben ?
Zoals eerder uitgelegd zijn er 3 soorten sluitingen namelijk, velcro, laces en slipper.

Veters
Voordeel: met veters kun je de schoen goed passend maken om je voet. Sommige modellen hebben een snelvetersysteem, waarbij je met een beweging de veters kan aantrekken.
Nadeel: je kan niet even snel je schoenen uit en aan trekken tussen het klimmen door. Deze schoenen zijn bijvoorbeeld geschikt voor langere klimroutes en klim sessies waarbij je je schoen aan wilt houden. Daarnaast zijn veterschoenen geschikt voor mensen die geen goede pasvorm kunnen vinden bij schoenen met een velcro systeem.

Velcro

Voordeel: door de klittenband-straps kun je de schoenen gemakkelijk aan en uit doen tussen routes; hierdoor hoef je op je kleine schoenen niet te staan/lopen en lopen ze ook minder uit.

Nadeel: je kan weinig stellen aan de strakheid/pasvorm van je schoen.
Bij sommige schoenen kunnen de straps in de weg zitten met boulderen (bij het leggen van toehooks).Let dus op waar de sluiting zit en of dit voor jou werkt.

Slipper (geen sluiting)

Voordeel: een slipper kun je gemakkelijk aan en uit doen. Slippers geven daarnaast vaak een preciezer gevoel in de schoen tijdens het klimmen. Ze wegen bijna niets.

Nadeel: er zijn geen aanpas mogelijkheden als de slof wat is uitgelopen. Dit betekent dat je een slipper vrij strak moet kopen en is dus niet geschikt als eerste paar schoenen.

Welk materiaal 

Leer
Leer ademt beter en vormt zich na een tijdje goed naar je voet. Let wel op de maatvoering omdat leren schoenen na een tijdje gaan rekken. Het leer kan 1 tot 3 maten rekken. Als het leer gestikt is kan dit enigszins verkleind worden.

Synthetisch
Rekt bijna niet en is vegan friendly. Dit maakt het passen van een schoen qua maatvoering vaak wat makkelijker. Synthetische schoenen ademen veel minder. Dit wordt vaak gecompenseerd met ventilatie gaatjes maar heeft wel wat zorg nodig om ze niet te laten ruiken na een tijdje.

Nog wat extra advies

Verschillende merken hebben verschillende maatvoeringen, bijt je niet vast in één maat.

Laat je helpen door iemand die echt verstand van klimschoenen heeft en de tijd voor je kan nemen.

Probeer zoveel  mogelijk schoenen van verschillende merken uit, het is niet vreemd om gerust een half uur tot een uur bezig te zijn met het vinden van de juiste schoen

Test elke schoen die je past uit op de wand. Kies een een makkelijke wand met veel verschillende voet trede.

Check bij het testen de volgende zaken

 • Zit de schoen strak zonder loze ruimtes
 • Je schoen zou niet mogen schuiven tijdens het klimmen let vooral of de hiel op zijn plaats blijft bij het staan op de punt van je klimschoen.
 • Zijn er geen pijnlijke drukpunten in de schoen, zoals de top van je tenen en de hiel.
 • Geeft de schoen een zeker gevoel tijdens het klimmen
 • En uiteindelijk, vind je ze mooi.
 • Het is logisch dat klimschoenen strakker zitten en meer pijn doen als je erop loopt, maar daar koop je ze niet voor; dus laat je leiden door ermee te klimmen.
 • Houd er rekening mee dat je andere criteria hanteert bij het passen van een klimschoen dan als dat je een normale schoen koopt.

Niet gevonden wat je zocht?

Neem een kijkje bij één van onze andere producten

Kennismakingsles Klimmen

Gezellig en sportief uitje
24,50 volwassenen / 20,50 jeugd
 • Klim tot een grote hoogte
 • Maximaal 1 uur instructie
 • Gratis door klimmen mits veilig

Basiscursus Klimmen

Leer zelfstandig sportklimmen
99,- volwassenen / 79,- jeugd
 • Leer de basis van het sportklimmen
 • Behaal zelfstandig klimcertificaat
 • Maand gratis klimmen na de cursus

Kinderfeestje Klimmen

Een super spannend en leuk feestje
24,50 per kind
 • Met limonade
 • Optioneel met pannenkoeken
 • Per 3 kinderen 1 volwassene

Neem contact op

Stuur een e-mail naar de vestiging

Locatie

Plan je route naar onze vestiging